Skötselråd till piercing

naspiercing-som-lakt-edited-scaled.jpg

Så här rengör du och vårdar din piercing

 Skötselråd till piercing

Har du precis piercat dig? Eller funderar du på att pierca någon kroppsdel? Även om du haft piercingar länge så är det alltid bra att läsa våra skötselråd till piercingar. Det kan vara ny information eller en repetion av saker du läst eller hört tidigare.

 


Eftervård av piercing

För att din piercing ska läka så bra som möjligt så är det viktigt att man tänker på vad man äter och vad man gör. Kroppen behöver näring, så ät mat som har mycket vitaminer. Som grönsaker och frukt. Vatten är också bra att dricka, så försök att komma ihåg att få i dig vätska under dagarna. Och efter kost så kommer sömn som är bra när det kommer till läkning. Sov ordentligt och försök lägga undan mobilen om det är svårt att somna. Andra saker att tänka på och undvika är tobak och alkohol. Och det är för att de kan sänka ditt immunförsvar och det vill man inte under piercingens läkeprocess. Skippa även Solarium, bad och Bastu under de första två till fyra veckorna.

Under läketiden ska piercingen aldrig tas ut, om inte läkare eller annan kompetent personal inom sjukvården rekommenderar det. Om det bildas skorpor kring och på smycket så bör man låta dom vara, då de skyddar mot bakterier mellan tvättningar. Att ha rena händer när man tvättar sin piercing är viktigt. Tvätta alltid med tvål och vatten för att förhindra att smuts och bakterier förflyttar sig till piercingen eller det nytagna hålet. Och pilla inte mer än nödvändigt på Piercingen. Tänk på att alla kroppar är olika och därför varierar läkningstider från person till person. Så även om din väns navelpiercing läkte efter 14 dagar så kan din behöva lite längre tid. När man ska rengöra sin piercing med koksaltlösning (Se recept nedan) Så ska man blötlägga lite bomull och sedan blötlägga piercingen under tio minuter, och upprepa detta minst fem gånger per dag. Om tussen blir torr så är det bara att blötlägga den igen. Och när du är färdig så sköljer du rent med ljummet vatten och torkar av försiktigt.

Det är normalt att det blir svullnad, rodnad och vätska från såren. Det kan även blöda lite i vissa fall.Det bästa är då att tvätta rent med ljummet vatten och absolut inte riva bort med naglarna, då det kan ge infektioner. Får man feber i samband med sin nytagna piercing bör man ringa sjukvårdsupplysningen 1177 för att få råd från dom.

Studion som piercat dig ska du också kunna vända dig till för råd.

Lista med saker att tänka på

 1. Tänk på att din piercing kan fastna i kläder och annat
 2. Om du har piercat i munhålan så kan stark mat, sura drycker, tuggummi eller bita på naglarna skapa irritation
 3. Undvik att sova på din piercing
 4. Det är kul med en ny piercing, men försök att inte röra på den
 5. Drick inte alkohol första månaden
 6. Bada och sola inte den första tiden
 7. Vissa rengöringsprodukter innehåller mer än 21% alkohol. Undvik dessa då de kan göra mer skada än nytta.
 8. Köp koksaltlösning eller gör egen
 9. Skaffa en ny tandborste vid piercing i munhålan
 10. Tvätta/rengör din piercing varje dag med en antiseptisk produkt – Finns på apotek eller hos din piercingstudio
 11. Var försiktig med smink och krämer kring området för din nya percing

Recept på koksaltlösning

Det man behöver är havssalt, vatten, en kastrull och bommulstussar. 1 kryddmådd per deciliter vatten är receptet. Bara koka upp och låt det sedan svalna.